Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jméno : Tom Rojvolo Raddle alias lord Voldemord

Datum narození : 31. prosince 1926

Hůlka : tisové dřevo,pero fénixe,13½ palců / 34,29 cm

Patron : -

Krev : polokrevný

Kolej : Zmijozel

Famfrpál : -

 

Tom Raddle se narodil 31. prosince 1926. Jeho mudlovský otec opustil jeho matku ještě před Tomovým narozením; Meropa zase ihned po porodu zemřela, proto zůstal chlapec nadlouho sám. Vyrůstal v sirotčinci, kde začal poprvé objevovat své schopnosti (např. způsoboval bolest ostatním dětem) a také ukazoval své násilnické sklony zděděné též po Zmijozelovi.

V jedenácti letech si mladého Toma přišel vyzvednout kouzelník Albus Brumbál, profesor v Bradavicích. Tom Raddle pak nastoupil do kouzelnické školy, kde se projevoval jako velmi talentovaný a stal se dokonce primusem a prefektem. Už v té době se ale zabýval černou magií; mimo jiné otevřel Tajemnou komnatu, a způsobil smrt studentky, což posléze svedl na Rubeuse Hagrida.

V patnácti letech se vydal hledat svého otce, ošálil svého strýce Morfina a poté zavraždil Toma Raddleho staršího i s prarodiči. Když se Morfin Gaunt probral, věřil že vraždu spáchal sám. Byl za ni i odsouzen a zemřel v Azkabanu.

Když Tom dokončil studium, požádal tehdejšího ředitele Bradavic Armanda Dippeta, jestli by se namohl stát profesorem. To mu bylo z důvodu jeho mládí zamítnuto a Raddle si našel práci v krámku Borgina a Burkese, kteří obchodovali s tajemnými magickými předměty. Brzy spáchal další vraždu jen proto aby získal Zmijozelův medailon. Poté odcestoval pryč z Británie a nikdo o něm dlouho neslyšel. Po návratu si už začal říkat Lord Voldemort; první co učinil bylo, že požádal ředitele Bradavic - v té době už Brumbála - o místo profesora. Brumbál však věděl o Raddlových temných motivech a jeho žádost odmítl.

Voldemort si potom našel několik oddaných následovníků a obdivovatelů, kterým se začalo říkat smrtijedi. S jejich pomocí ovládl celý kouzelnický svět a vzdorovala mu jen malá skupinka povstalců – Fénixův řád, v jehož čele stál Brumbál – jediný kouzelník, kterého se kdy Voldemort obával.

V říjnu 1981 se k Voldemortovi doneslo proroctví, podle kterého se měl narodit kouzelník, schopný jej porazit. Voldemort si proroctví vyložil jako vztahující se k Harry Potterovi, synu Lily a Jamese Potterových, a pokusil se celou rodinu vyvraždit. Po zabití rodičů ale kletba směrovaná na Harryho sehlala a obrátila se proti Voldemortovi, který přežil jen díky tomu, že si předtím ve snaze o nesmrtelnost vytvořil několik viteálů.

Voldemorta kletba připravila o tělo a byl redukován na „méně než přízrak“. V roce 1991 se mu podařilo vtělit do profesora Quirella. S ním se neúspěšně pokusil získat kámen mudrců (Harry Potter a Kámen mudrců).

Část Voldemortovy duše z jednoho viteálu – Raddleova deníku – se roku 1992 pokusila osamostatnit, ovládla Ginny Weasleyovou a opět otevřela Tajemnou komnatu (Harry Potter a Tajemná komnata). Stejně jako předchozí pokus o prosazení i tento překazil Harry Potter.

Návrat se Voldemortovi zdařil až o dva roky později, s pomocí Petra Pettigrewa (Harry Potter a Ohnivý pohár). Poté jeho moc opět rostla, v roce 1996 (Harry Potter a princ dvojí krve) zabil Brumbála Severus Snape, čímž se Voldemort stal nejmocnějším kouzelníkem světa. Zabití Brumbála bylo ovšem dohodnuté mezi Brumbálem a Snapem.

V následujícím roce Snape, požívaje Voldemortovy plné důvěry, ve skrytu pomáhal Harry Potterovi, který postupně zajistil zničení všech Voldemortových viteálů. V závěrečném souboji knižní série (Harry Potter a Relikvie smrti) se pak Voldemortova smrtící kletba obrátila proti němu a definitivně jej zabila.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

phuj

(anonym, 31. 3. 2012 18:52)

voldemort fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuj

Re: phuj

(Saska, 26. 1. 2017 19:32)

Stale Pepsi next Umbridgeova