Jdi na obsah Jdi na menu
 


                                         http://www.virgin1.co.uk/images/IanHart06.jpg

Povolání: Herec
Věk: 45
Datum narození: 8. 10. 1964
Místo narození: Liverpool, Anglie
Znamení: Váhy

 

Pochází ze tří dětí z katolické rodiny. Jako osmnáctiletý byl přijat v Londýně do divadelní školy, kterou však po dvou týdnech opustil.

Vystřídal různá zaměstnání v divadlech, ale i mimo ně (pracoval v kuchyních, na farmě a v továrně na plasty).

Od pol. 80. let se začal herecky uplatňovat v
TV a ve filmu, kde na sebe upozornil úlohou liverpoolského hudebníka Johna Lennona v životopisném snímku o začátcích skupiny Beatles s názvem Backbeat (r. I. Softley).

První umělecké úspěchy zaznamenal v pol. 90. let, kdy získal za své výkony prestižní mezinárodní ocenění. Evropskou film. cenu Felixe 1995 mu vynesla hlavní role idealistického liverpoolského komunisty Davida Carra, o jehož zkušenostech ze španělské občanské války pojednává politické drama Země a svoboda (r. K. Loach).


Za vedlejší part psychopatického unionistického zabijáka Gingera v politickém dramatu z Belfastu 70. let Nic osobního (r. Th. O'Sullivan) obdržel Volpiho pohár na MFF v Benátkách 1995.


Vrcholem dosavadní trojnásobné spolupráce s režisérem Neilem Jordanem je role ostýchavého detektiva Parkise v milostném dramatu Hranice lásky podle románu Grahama Greena Konec dobrodružství.


Výraznou hereckou kreaci, jež byla oceněna na MFF v Karlových Varech 2000, předvedl v úloze sympatického řidiče kamionu Clivea, který pomáhá londýnské právničce (Lena Headeyová) s převozem alkoholického otce (Stellan Skarsgård) za umírající matkou (Charlotte Ramplingová), v psychologické road movie Aberdeen (r. H. P. Moland).


Jeho jevištní činnost je spojena zejm. s divadly Playhouse v Liverpoolu (Psí odpoledne, Breezeblock Park Willyho Russella, The Holiday Philipa Barryho), s Sherman Theatre v Cardiffu (Kureishiho Moje krásná prádelnička), Everyman v Cheltenhamu (Büchnerův Vojcek) a Gate Theatre v Dublinu (Pinterův Návrat domů, s nímž se představil v červenci 2001 v New Yorku).

 

Filmografie

Jako herec
2008 - Still Waters Burn role: Jack Price
2007 - Caught on Tape role: Don Konkey
2007 - Dirt role: Don Konkey
2007 - Pap Smeared role: Don Konkey
2007 - The Sexxx Issue role: Don Konkey
2007 - The Thing Under the Bed role: Don Konkey
2007 - This Is Not Your Father's Hostage Situation role: Don Konkey
2005 - Tristram Shandy (A Cock and Bull Story) role: Joe
2005 - Snídaně na Plutu (Breakfast on Pluto) role: PC Wallis
2005 - Panenská královna (TV seriál) (Virgin Queen, The ) role: William Cecil - Lord Burghley
2004 - Hledání Země Nezemě (Finding Neverland) role: Sir Arthur Conan Doyle
2004 - Sherlock Holmes a případ hedvábné punčochy (Sherlock Holmes and the Case of the Silk Stocking) role: Dr. Watson
2004 - Strings role: Ghrak
2003 - Lví doupě (Den of Lions) role: Rob Shepard
2002 - Pes baskervillský (Hound of the Baskervilles, The) role: Dr. John Watson
2002 - Zabij mě něžně (Killing Me Softly) role: Senior Police důstojník
2001 - Harry Potter a Kámen mudrců (Harry Potter and the Sorcerer's Stone) role: Professor Quirinus Quirrell / Voldemort
2001 - Sinatra (2001) (Strictly Sinatra) role: Toni Cocozza
2000 - Aberdeen
2000 - Best role: Nobby Stiles
2000 - Vášnivá salsa (Born Romantic) role: Second Cab Driver
2000 - Jedna za druhou (Closer You Get, The) role: Kieran
2000 - Longitude role: William Harrison
1999 - Hranice lásky (The End Of the Affair) role: pan Parkis
1999 - V zemi divů (Wonderland) role: Dan
1998 - Nepřítel státu (Enemy of the State) role: Bingham
1997 - Mojo role: Mickey
1997 - The Butcher Boy role: Uncle Alo
1996 - Hollow Reed role: Tom Dixon
1996 - Michael Collins role: Joe O'Reilly
1995 - Angličan, který vylezl na kopec (Englishman Who Went Up a Hill But Came Down a Mountain, The) role: Johnny Shellshocked
1995 - Loved Up role: Tom
1994 - Backbeat role: John Lennon
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

daily tadalafil hvdgeeahdhiertBtjmoivaa

(Bbshcles, 11. 5. 2021 0:40)

what happens when women take viagra https://loxviagra.com/ - does viagra make you last longer in bed how does female viagra work

pharmacy online cheap frbdcacldhiertBtjmoivak

(Jebgpiedy, 9. 5. 2021 9:13)

prescription online https://pharmacylo.com/ cialis from canada

jps pharmacy dgsbvfdWhitsuurrp

(LhdvIrrek, 25. 4. 2021 8:02)

cheap cialis online https://asciled.com/ - generic cialisw but cialis

cialis vs.viagra reviews olgsanvoegfdhiertBtjmoivax

(Grvwraps, 31. 3. 2021 2:17)

https://kloviagrli.com/ - non prescription viagra alternative https://vigedon.com/ - viagra fuck https://llecialisjaw.com/ - canadian online pharmacy cialis https://jwcialislrt.com/ - when to take cialis https://jecialisbn.com/ - cialis mexico