Jdi na obsah Jdi na menu
 


Povolání: Herec, režisér, scenárista
Věk: 64
Datum narození: 21. 02. 1946
Místo narození: Hammersmith, Londýn, Anglie
Znamení: Ryby
Výška: 185 cm

 

Alan, celým jménem Alan Sidney Patrick Rickman, je po rodičích irsko-velšského původu. Vystudoval design na Chelsea School of Art a tři roky pracoval s návrhářskou skupinou, než se rozhodl stát se hercem. Jako šestadvacetiletý začal studovat herectví na Royal Academy of Dramatic Art (RADA) v Londýně a poté se připojil k souboru Birmingham Repertory Theatre Company. Krátce pak působil v londýnském divadle National Theatre, než se stal členem Royal Shakespeare Company (1985-87), v jejíž inscenaci hry Christophera Hamptona podle Laclosova románu v dopisech Nebezpečné známosti zaujal rolí záletného vikomta Valmonta.

V téže úloze amorálního svůdce a manipulátora lidských citů hostoval také na Broadwayi, kde byl za svůj výkon nominován na cenu Tony 1987. Hrál i v dalších divadelních inscenacích, např. v Čechovově Rackovi a Shakespearových hrách Troilus a Cressida a Hamlet. Do širšího diváckého povědomí vstoupil jako odporný i komický lotr Obadiah Slope v TV seriálu Barchesterská kronika.


Před film.
kamerou se prosadil hned svou první rolí Hanse Grubera, sebejistého šéfa teroristického komanda, které je při svém přepadení přepychového mrakodrapu zneškodněno jediným neohroženým policistou (Bruce Willis), v akčním thrilleru Smrtonosná past ( r. J. McTiernan ). Podobnými rysy přitažlivého ničemy se vyznačuje také šerif z Nottinghamu, za jehož ztvárnění v historické legendě Král zbojníků Robin Hood (r. K. Reynolds) získal cenu BAFTA 1991. Již dříve získal za své role ve snímcích Rozum a cit a Michael Collins nominace na cenu BAFTA. Za skvěle zvládnuté role ve filmech Opravdově, šíleně, hluboce, Zavři mé oči a Robin Hood: Král zlodějů byl jmenován Evening Standard Film hercem roku. Za roli ve filmu Mesmer byl na festivalu v Montrealu jmenován nejlepším hercem.

Ve zcela odlišné poloze se předvedl v psychologickém dramatu Zavři mé oči (r. S. Poliakoff), v němž ztělesnil finančníka Sinclaira Bryanta, který pomůže své manželce (Saskia Reevesová) vymanit se z incestního sourozeneckého vztahu. Účinkoval také v TV, např. jako host v epizodě Murder, Obliquely (Láska si nevybírá - ČTV; r.
Alfonso Cuarón) z kriminálního seriálu Fallen Angels (Padlí andělé) a v seriálech Revolutionary Witness (Revoluční svědek) a Spirit of Man (Lidský duch).

Za titulní roli ruského šarlatána a samozvaného mnicha Grigorije Rasputina v životopisném TV snímku z produkce HBO
Rasputin obdržel Zlatý glóbus 1996, cenu Emmy 1996 a SAG Awards v kategorii Nejlepší herec v hlavní roli. V Londýně inscenoval 1995 divadelní hru Zimní host, jejíž filmovou verzí s Emmou Thompsonovou debutoval i jako filmový režisér. Na filmovém festivalu v Benátkách se tento film dostal do oficiálního výběru a získal na něm tři ceny, o něco později byl oceněn na Chicago Film Festival jako nejlepší film. V roce 1991 se A. R. opět připomněl na divadle v Londýně a Edinburghu, kde účinkoval ve hře Toma Stopparda Tango.

V říjnu 1998 se představil po boku
Helen Mirrenové jako Antonius na jevišti londýnského Royal National Theatre v Shakespearově tragédii Antonius a Kleopatra. Od 1977 je jeho životní partnerkou politička Rima Hortonová.

Rickman nedávno hrál na prknech West Endu v oceňované produkci s názvem Private Lives, který vzešel z pera Noela Cowarda. Poté Rickman za výkon v těchto hrách získal ceny od Variety Club a Theatre Goers Awards v kategorii Nejlepší herec a byl nominován na ceny Olivier a Evening Standard Awards. Než se hra přestěhovala z Albery Theatre na Broadway, byla stále vyprodaná a Rickman byl nominován na cenu Tony Award v kategorii Nejlepší herec. Poté se vrátil do Londýna, aby pod vedením režiséra Richarda Curtise natočil Lásku nebeskou a pro televizní kanál HBO film Something the Lord Made.


Alan Rickman se do podvědomí mnoha diváků dostal především díky roli profesora Severuse Snapea, kterého ztvárnil ve všech dílech o Harrym Potterovi. Nejprve v roce 2001 ve snímku
Harry Potter a Kámen mudrců (r. Chris Columbus), následující rok v Harrym Potterovi a tajemné komnatěHarrym Potterovi a vězni z Azkabanu (r. Alfonso Cuarón) a následně v Harrym Potterovi a ohnivém poháru (r. Mike Newell, 2005). Severuse Snapea si zahrál i v zatím posledním zfilmovaném dílu Harry Potter a Fénixův řád.
Teď natáčí Harry Potter and the Half-blood prince, jehož premiéra by měla být koncem roku 2008. V roce 2007 se objevil v hororovém muzikálu Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street v roli soudce Turpina. Film reříroval uznávaný Tim Burton a po Alanově boku se objevili Johnny Depp či Helena Bonham Carter. Film získal ocenění Zlatý Globus (Johnny Depp, nejlepší herec v hlavní roli), nominaci na Oscara (Johnny Depp) a mnoho dalších cen.

 

Filmografie

Jako herec
2011 - Harry Potter a Relikvie smrti:část 2 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II) role: Severus Snape
2010 - Alenka v říši divů (Alice in Wonderland) role: The Caterpillar
2010 - Harry Potter a Relikvie smrti:část 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I) role: Severus Snape
2008 - Víno roku (Bottle Shock) role: Steven Spurrier
2008 - Harry Potter a Princ dvojí krve (Harry Potter and the Half-Blood Prince) role: Severus Snape
2007 - Harry Potter a Fénixův řád (Harry Potter and the Order of the Phoenix) role: Severus Snape
2007 - Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street (Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street) role: Judge Turpin
2006 - Parfém: Příběh vraha (Parfum - Die Geschichte eines Mörders, Das) role: Richis
2006 - Sněhový dort (Snow Cake) role: Alex Hughes
2005 - Harry Potter a Ohnivý pohár (Harry Potter and the Goblet of Fire) role: Severus Snape
2005 - Stopařův průvodce po Galaxii (The Hitchhiker's Guide to the Galaxy) role: Marvin
2004 - Harry Potter a vězeň z Azkabanu (Harry Potter And The Prisoner Of Azkaban) role: Severus Snape
2003 - Láska nebeská (Love Actually) role: Harry
2002 - Harry Potter a Tajemná komnata (Harry Potter and The Chamber of Secrets) role: Severus Snape
2001 - Do hola? (Blow Dry) role: Phil Allen
2001 - Harry Potter a Kámen mudrců (Harry Potter and the Sorcerer's Stone) role: Severus Snape
2000 - Pomoc! Já jsem ryba (Hjćlp, jeg er en fisk) role: Joe
2000 - Play role: Man
1999 - Dogma role: Metatron
1999 - Galaxy Quest role: Alexander Dane
1998 - Temný přístav (Dark Harbor) role: David Weinberg
1997 - Zimní host (Winter Guest, The) role: 
1996 - Michael Collins role: Eamon de Valera
1996 - Rasputin role: Grigori Rasputin
1995 - Smrtonosná past 3 (Die Hard: With a Vengeance) role: 
1995 - Rozum a cit (Sense and Sensibility) role: plukovník Christopher Brandon
1992 - Bob Roberts role: Lukas Hart III
1991 - Král zbojníků Robin Hood (Robin Hood: Prince of Thieves) role: Sheriff of Nottingham
1990 - Quigley u protinožců (Quigley Down Under) role: Elliott Marston
1990 - Truly Madly Deeply role: Jamie
1988 - Smrtonosná past (Die Hard) role: Hans Gruber
1985 - Girls on Top role: Dimitri / ...
1985 - Pity in History role: Croop
 
Jako režisér
1997 - Zimní host (Winter Guest, The)
 
Jako scénárista
1997 - Zimní host (Winter Guest, The)